Het overgrote deel van de bewoners op deze aardbol gelooft ‘ergens in’.

Stel dat je zoekt naar het doel van je leven, of wil je weten wat je bestemming is, waar begin je dan? Misschien sta je juist sterk in je geloof, maar wil je meer weten over religie in het algemeen? Naar schatting zijn er over de hele wereld meer dan 4000 religies en spirituele stromingen.

Wij mensen zijn in meer of mindere mate, al dan niet belijdend, religieus van aard. Spiritualnet wil je hoe dan ook helpen in je zoektocht naar antwoord op vragen waar je tegenaan gelopen bent. Dit platform geeft je een helder overzicht van de diverse religies die er wereldwijd zijn.  

We dagen je uit om op zoek te gaan!

 

 –℘–

 

Advertenties op deze website worden grotendeels automatisch ingevuld. Het kan zijn dat er advertenties worden weergegeven waar Spiritualnet niet achter staat. Uiteraard proberen we dit zoveel mogelijk te voorkomen. Een aantal categorieën zoals astrologie, esoterie en kansspelen staan standaard geblokkeerd. 

- Ervaringen en gebeurtenissen zijn te vinden onder 'mijn blog'- 

Kerkplazanederland

Inleiding


Oorzaak en gevaar

Fundamentalisme is iets wat bij meerdere religies voorkomt. Men vecht voor het behoud van bepaalde denkwijzen, fundamentele waarheden en wil vaak juist verloedering in de maatschappij voorkomen. Bij Fundamentalisme denken we vaak aan gevaar en geweld. De vraag die we ons kunnen stellen is; Is Fundamentalisme de juiste en effectieve manier om deze doelen te bereiken? Hieronder volgt eerst wat beknopte algemene informatie over Fundamentalisme en vervolgens sluit dit hoofdstuk af met deze vraag en het antwoord hierop.

 

Pixabay

Extreme religie


Sinds het einde van de 20e eeuw, na de aanvallen op 11 September 2001 op Amerikaanse doelen, is er een grote opkomst van 'religieus fundamentalisme'. Het wordt gezien als één van de bedreigendste krachten in deze moderne tijd. In de kern is fundamentalisme  een brede beweging in meerdere religies en kunnen we met zekerheid stellen dat niet alle moslims fundamentalisten of terroristen zijn. Fundamentalisme is deels een reactie op de bedreigingen van secularisme en liberalisme. 

 

 

Nauwe kaders


Fundamentalisme heeft nauwe kaders en vastomlijnde ideeën. Mensen hebben een overtuigingen en rituelen willen beschermen toen ze werden geconfronteerd met vermeende bedreigingen van buitenaf. Bezorgd en worstelend kunnen aanhangers van een religie zich machteloos voelen en proberen ze een weg te zoeken om hun kenmerkende identiteit te vast te houden. Ook kan het een reactie zijn van gelovigen op vermeende vervolging of vooroordelen.

 

Teksten niet gelezen in de context 

Fundamentalisten lezen religieuze teksten vaak letterlijk en wordt de context en de bedoeling genegeerd.

Terug naar normen en waarden

Met fundamentalisme wordt het begrip aangegeven, waarmee men teruggrijpt op normen en waarden zoals deze oorspronkelijk het meest bekend en vaak ook algemeen gebruikelijk waren. Ook wordt het toegepast op kunstvormen, opvattingen, politieke en religieuze leerstellingen.

Waar komt het woord Fundamentalisme vandaan

De benaming is afkomstig uit de Verenigde Staten en is van oorsprong de naam van een 20e-eeuwse beweging in het Amerikaanse protestantisme, die de letterlijke interpretatie van de Bijbel van fundamenteel belang acht voor het persoonlijke en maatschappelijke leven. De term fundamentalist wordt tegenwoordig doorgaans in een veel bredere betekenis gebruikt, namelijk iemand die op strikte en letterlijke wijze vasthoudt aan bepaalde grondbeginselen. De term fundamentalisme (christendom fundamentalisme, moslimfundamentalisme, orthodox) wordt nu "vaak ervaren als een vijandige en beledigende term, die op bekrompenheid, fanatisme, obscurantisme en sektarisme duidt”.  

Opkomst van Fundamentalisme

In feite werd de term Fundamentalisme in Californië voor het eerst opgeworpen door een aantal christelijke zakenmensen Lyman en Milton Stewart, aan het begin van de 20e eeuw. Zij waren bezorgd over het opkomende sociale en politieke liberalisme dat zich ontwikkelde in de maatschappij. Ze wilden de "fundamenten" van het christelijk geloof herformuleren zoals zij dat begrepen. Ze namen interpreteerden de Bijbel in sommig opzicht te letterlijk. Hierover publiceerden zij boekjes die 'The Fundamentals' werden genoemd. Deze werden in 1910 uitgebracht. Het woord Fundamentalisme heeft zich echter verder verspreid dan deze oorspronkelijke context. Nu wordt Fundamentalisme vaak in relatie gebracht met extremisme, traditie, strijdbaarheid, terrorisme, secularisatie en politieke en religieuze aannames. 

 

 

Fundamentalisme samengevat

Men kan het fundamentalisme ook zien als een reactie op het modernisme. Een poging om religie en maatschappij opnieuw in één geheel te brengen. Het kan doortrekken in meerdere religies. 

Samenvatting

In de Samenvatting is een overzicht opgenomen over; "God en de redding van de ziel". Hoe denken religies over deze vraag? Dit staat in een overzicht zo beknopt mogelijk omschreven. Deze Samenvatting kunt u vinden op de Homepagina onderin. 

Durf eens stil te staan

In het artikel "Durf eens stil te staan" is een overzicht opgenomen over de verschillende denkwijzen betreft het ontstaan van deze wereld. Dit artikel kunt u vinden onderin het Christendom welke u kunt bereiken via de Homepagina. 

Aanbevolen

Onder "Aanbevolen" onderin de Homepagina, staan allerlei interessante websites-links, boeken en muziektips. 

Aanvullende informatie 

Wij waarderen het als u met ons meedenkt. Heeft u interessante informatie voor ons of adviezen? Wij horen het graag van u! U kunt dit doormailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: o.a. Wikipedia.